Deze week bij FloraPodium
Forsythia
In de schijnwerpers
Forsythia, beter bekend als het Chinese klokje, is een geliefde voorjaarsbloeier dankzij haar heldere, gele bloemen. Wat deze struik zo bijzonder maakt, is dat de bloemen al verschijnen voordat de bladeren zich ontvouwen. Het resultaat? Een stralend geel bloemenspektakel dat niet alleen prachtig oogt, maar ook een heerlijke geur verspreidt. Onlangs brachten we een bezoek aan het familiebedrijf van Jeroen van der Jagt, die ons graag een kijkje achter de schermen gunde.
Van der Jagt
Het bedrijf Van der Jagt kent een rijke geschiedenis. In 1978 kochten Jeroen’s vader en oom het eerste stuk land: drie hectare zonder schuur, kas, of elektriciteit. Destijds was bloemkool de hoofdteelt, met forsythia als winteraanvulling. Rond 2000 maakten ze de overstap naar snijbloemen, waarbij forsythia een belangrijke rol bleef spelen naast andere gewassen zoals pioenen en sneeuwbes (symphoricarpos). Jeroen, die als kind al volop meehielp, werd in 2012 vennoot en heeft nu de dagelijkse leiding in handen. Zijn vader is nog altijd groot aandeelhouder.
De teelt
Het oogstproces van Forsythia
Forsythia bloeit normaal gesproken in maart, maar de vraag naar de takken begint vaak al eerder, bijvoorbeeld voor het Chinese Nieuwjaar. Om hieraan te voldoen, start Jeroen al in oktober met het oogsten. Op het veld worden de lange takken met een bosmaaier gesneden. Daarna worden ze in de werkruimte nauwkeurig op maat geknipt, variërend van 45 tot 170 centimeter. Vervolgens gaan de takken de koelcel in, waar ze bij -2 graden Celsius ongeveer 40 dagen worden opgeslagen. Om uitdroging te voorkomen, worden de takken dagelijks besproeid.
Na deze koude periode worden de takken met de hand ontbladerd en op water gezet bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Na een week zijn de knoppen rijp genoeg, en kunnen de Forsythia takken naar de veiling.
Naarmate de lente nadert, wordt het oogstproces minder intensief; de takken hebben dan voldoende kou gehad en de bladeren vallen vanzelf, waardoor ze direct na het snijden op water kunnen.
Een tweejarig gewas
In het eerste jaar groeien de takken, waarna de struik het volgende jaar nieuwe knoppen vormt. Forsythiastruiken kunnen erg oud worden; Jeroen heeft exemplaren die meer dan 50 jaar oud zijn! Maar wanneer een struik vervangen moet worden, duurt het zo’n vier jaar voordat er weer bloeiende takken geoogst kunnen worden. Pas na zes tot acht jaar bereikt een struik zijn volledige opbrengstpotentieel.
Verzorging
Jeroen’s belangrijkste tip: zorg ervoor dat de takken nooit uitdrogen. Forsythia heeft veel water nodig om mooi te blijven bloeien. Zet de takken direct na aanschaf in een vaas met voldoende water. Zelfs een halve dag zonder water kan al voor schade zorgen. Houd het waterniveau goed in de gaten om zo lang mogelijk te genieten van deze stralende voorjaarsbloeier!
De passie van Jeroen
Op de vraag wat Jeroen zo leuk vindt aan zijn vak, antwoordt hij: "Het mooiste is om van níets íets te maken en dat zo goed mogelijk te doen. Elk seizoen heeft zijn charme. Of het nu gaat om pioenen, sneeuwbes of forsythia, het proces van een gewas zien groeien is altijd bijzonder."
FloraPodium, 15 januari 2025